Leuk interview bij het Centrum voor Ambachtseconomie (CVAE)

September 11, 2017

Desirée Pardon: “Het ondernemen maakt mij creatief en ik blijf zoeken naar nieuwe kansen.”

 

Desirée Pardon is in 2012 gestart met haar tassenmakerij Vous Desirez. Doordat Desirée nieuwe kansen ziet en pakt, maakt ze inmiddels, naast tassen, veel meer andere lederwarenproducten. Ze is begonnen op zolder en heeft in drie jaar tijd haar eigen winkel met productieatelier kunnen openen in hartje Zoeterwoude. We spraken met deze ambitieuze ondernemer die passie heeft voor haar vak.

 

Tassenmaker: “Toen mijn verstandelijk gehandicapte zoon 7 jaar geleden overleed, had ik opeens mijn handen wat meer vrij. Ik werkte in de belangenbehartiging voor verstandelijk gehandicapten en zorgde daarnaast voor mijn drie kinderen. Mijn gehandicapte zoon had een behoorlijke zorgvraag, daar ging voornamelijk mijn tijd naartoe. 

Een half jaar na zijn overlijden kreeg ik opeens de kriebels om te creëren. Dus echt weer iets te gaan maken met mijn handen. Ik weet nog dat ik op een nacht niet kon slapen en dat ik met een kop thee op de bank beneden zat. Ik had allemaal ideeën in mijn hoofd en heb toen mijn eerste tas ontworpen. Die tas is de Mix&MatchBag, die maak ik nog steeds. Ik dacht, vrouwen hebben 100.000 tassen. Voor elk jasje een ander tasje. Dat moet vast makkelijker kunnen. De volgende dag heb ik direct de tas gemaakt van stof. Ik ben hem gaan dragen en kreeg vanuit mijn omgeving onwijs veel positieve reacties.“

“Ik ben toen meer Mix&MatchBag tassen gaan maken en heb die aan vriendinnen gegeven, met de vraag of ze de tas voor me wilden uitproberen. Ook zij kregen veel positieve reacties waarop ik tassenparty’s ben gaan organiseren. De reacties bleven positief en mensen vroegen of ik ook tassen van leer maakte. Ik had nooit eerder met leer gewerkt maar was er wel altijd van gecharmeerd. Ik heb mijn vader toen heel lief aangekeken en gevraagd of hij mij wilde sponsoren. Het gevoel dat er door mij heen ging, op het moment dat ik mijn eerste leren tas had gemaakt, is onbeschrijfelijk! Ik heb de opleiding MTS voor mode en kleding afgerond waar ik geleerd heb met patronen en naaimachines te werken. Zo ben ik tassenmaker geworden en is Vous Desirez ontstaan.“

De weg naar een eigen winkel met productieatelier: “Ik ben op zolder begonnen met mijn tassenmakerij. Op een gegeven moment kreeg ik ook klanten over de vloer. Klanten die een eigen idee hadden en een tas op maat wilden laten maken. Ik ben ook tassen gaan maken van gebruikt materiaal, zoals bijvoorbeeld van jassen, wat me een mooi interview in het Leids Dagblad opleverde. Aan de hand van dat interview werd ik benaderd door klanten met de vraag of ik een tas wilde maken van de leren jas van een overleden dierbare. Toen is “van jas naar tas”, “Tas als Dierbare herinnering” geworden. Ik vond het supermooi om te zien wat dat deed met klanten, die op deze manier de jas van hun overleden dierbare bij zich konden dragen.”

“Ik kon mijn brood niet verdienen met alleen het maken van tassen dus combineerde ik Vous Desirez met een parttime baan in de zorg. De droom om fulltime tassen te maken werd steeds groter. Mijn zolderkamer verruilen voor een winkel! Toen hoorde ik dat er een pandje vrijkwam. Ik kwam in contact met de verhuurder en die vond mijn plannen onwijs leuk! “Ga het maar proberen”: zei hij. Zo kon ik onder gunstige voorwaarden dit pand huren en zit ik niet aan een wurgcontract vast van 5 jaar. Ik dacht als ik de stap nu niet waag dan doe ik het nooit. Ik heb mijn baan opgezegd en in november 2015 ben ik hier gestart in het centrum van Zoeterwoude. Sindsdien loopt het als een tierelier!”

Nieuwe kansen: “Ik ben nog zoekende naar wat ik allemaal nog meer kan, naast het maken van tassen. Zo ben ik begonnen met business to business en maak ik leren schorten en sloven voor horecazaken en bloemisterijen. De bloemist in het dorp wilde lederen schorten voor het personeel. Het is functioneel en het ziet er mooi en ambachtelijk uit! Op deze manier ben ik in hun netwerk van bloemisterijen gekomen en kan ik grotere producties draaien. Zo haal ik de kosten voor mijn productieatelier eruit. Het ondernemen maakt je creatief en je blijft zoeken naar nieuwe uitdagingen. Het verrassende is dat je out of the box gaat denken en dat er op die manier nieuwe kansen op je pad komen.“

Ondernemen: “Een onderneming runnen is geen bijkomstigheid. Ik moet nadenken over manieren waarop er geld in het laatje komt. Dat is totaal nieuw voor mij en niet echt een ‘hobby’. Ik kan er bijvoorbeeld slecht tegen als het een maand minder goed loopt. Je kunt er voor kiezen om alles uit te besteden maar dat kost ook geld. Ik ben er echt achter gekomen dat ondernemen een vak apart is. Je kunt als ambachtelijk ondernemer de mooiste producten maken maar de klanten staan niet vanzelf in rijen voor je deur! Je moet laten zien dat je er bent en klanten aan je weten te binden. Je moet toch commerciëler gaan denken dan je misschien zou willen. Ik wil eigenlijk gewoon mooie tassen maken, maar zo werkt het helaas niet.”

Passie: “Ik ga nooit met tegenzin naar werk. Eigenlijk wil ik in het weekend het liefst naar mijn winkeltje toe om aan de slag te gaan. Ik ben gek op leer en het maken van tassen is echt mijn passie. Dat ik hier mijn werk van heb kunnen maken, is onwijs gaaf! Wat de toekomst mij brengt weet ik niet, I go with the flow!”

Please reload

Recente berichten

December 23, 2019

December 13, 2019

February 11, 2019

January 13, 2019

Please reload